L’Arxiu de partitures

Una forma d’exportar al món el nostre patrimoni musical.

La nostra raó de ser

Dario
Darío Giner Climent, Director de l’Escola de Música Miquel Esparza

Aquest any vull parlar-vos del que, ara per ara, segurament és el meu projecte més ambiciós. Fóra de l’àmbit estrictament musical, pel que fa a assajos, concerts, actes de carrer i demés, aquest és, sens dubte, el projecte que més m’il·lusiona. De tota la resta ja esteu tots ben assabentats per part del director i del president. Aquest projecte és, com ja molts de vosaltres sabeu, l’informatització i la creació de la página web de l’arxiu musical de la nostra societat, una manera de mostrar al món tot el nostre patrimoni, ben nodrit de materials, d’una banda nombrosos pel que fa al volum, però també molts d’ells ben valuosos.

        Per començar a explicar-me he de referir-me a la persona que, com ja sabeu, és la encarregada de manejar les partitures, la persona que conviu amb elles, la que no té horaris, ni es queixa mai quan es perden (no passa res, se’n tornen a fer). El “tio Pepe” no és un arxiver a l’ús, no és gens convencional, és una persona metòdica, perfeccionista. Els qui ens movem pel món dels arxius no solem trobar-nos amb persones així, capaços de completar amb bolígraf si fa falta aquells pentagrames que hagen estat incomplets, o capaç de modificar una fulla si al músic li ve mal la girada de página. D’eixos, m’heu de creure, no se’n troben. És per això que, tot i que les tècniques empleades actualment són ara mateix diferents, continua, amb els seus mètodes, fent funcionar una maquinària quasi perfecta d’organització i classificació del nostre material musical. Eixe material, sens dubtes, està en molt bones mans.

        Va ser allà per les darreries de l’any 2011, amb l’inèrcia i l’eufòria d’haver guanyat el Certamen de la Comunitat, quan em vaig proposar ajudar en la modernització de l’arxiu. Aquesta modernització suposava un gran esforç però mereixia la pena el sacrifici. Suposava, en primer lloc, la creació d’una base de dades amb tots els paràmetres requerits per a tota la informació que es pot extraure d’una partitura musical; en segon lloc, l’escanneig de totes les partitures disponibles a l’arxiu (segons els meus càlculs, unes 3.000 en suport físic i més de 10.000 en suport informàtic); i per últim, calia reflectir tot aquest treball en la creació d’un pàgina web que permetera a cadascú, als músics de la nostra banda, com també a tot aquell que ho volguera consultar des de qualsevol part del món, accedir a les dades i poder interactuar amb altres societats, arxius, estudiosos o, simplement, curiosos del tema.

        Va ser aquest més d’agost de l’any 2015 quan, durant un dels actes de les festes patronals, va apàreixer l’ànima informàtica i sense la qual el projecte no haguera donat l’espenta definitiva que feia falta. Aquesta persona no és altre que Rafa Tormo Pla. Ell va entendre de seguida la meua idea, les meues inquietuds, el que jo tenia al cap, i en pocs dies, la pàgina web dissenyada per ell va prendre forma. Tot el que jo li demanava, ell era capaç de traduïr-ho al llenguatge informàtic. La veritat és que és tot un plaer treballar colze a colze amb ell, amb una comunicació constant i, per la qual cosa, estem molt contents del resultat. Crec que, conjuntament, i examinant altres projectes similars, hem d’estar convençuts d’haver creat un referent, almenys en la nostra comarca. Tenim moltes expectatives d’ampliació del projecte i que servisca per a que qualsevol persona puga gaudir del nostre benvolgut patrimoni que, moltes vegades oblidat, permaneix inert al pas del temps.

        Els arxius en general i el nostre en particular són elements vius, en constant evolució, d’ampliació de material i, és per això, que la tasca requereix de paciència i dedicació. El resultat ja el podeu consultar a través de la pàgina web de la nostra societat, baix de tot es troba l’enllaç de l’arxiu. Espere que feu bon ús d’ell, que siga del vostre gust i que cobrisca totes les vostres necessitats.

        Ara toca gaudir de les festes en honor a Santa Cecília, la nostra patrona, que ben merescut ho tenim. Un abraç molt fort a tots.

Darío Giner Climent

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: