,

«Repensant els nostres arxius»

El dissabte 26 de febrer de 2022 la nostra societat va acollir dintre dels actes del centenari la jornada «Repensant els nostres arxius» que va consistir en tres xerrades que versaven sobre el món dels arxius de les societats musicals.


Començà l’historiador Frederic Oriola Velló (Quatretonda, 1978) qui ens parlà «Sobre la conservació i la destrucció de la memòria» una intervenció que abordava el concepte de patrimoni musical. Va fer esment a les obligacions legals de custòdia que ens obliga el marc legislatiu autonòmic i finalment, analitzà alguns motius que fan que ens decantem per la conservació o per la seua destrucció.
A continuació va intervindré Jorge Garcia Garcia (València, 1961) qui és el coordinador del programa «Música a la llum» per a la descripció i recuperació del patrimoni cultural de les bandes de música. Este projecte va nàixer en desembre 2016 gràcies al patrocini de Bankia, dintre del seu pla Escolta València, en col·laboració a l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musical de la Comunitat Valenciana. Jorge ens descrigué este projecte posant l’accent en les fitxes-inventari que es fan per conèixer quina és la realitat del patrimoni musical que custodien les bandes de música, a més recordà que ja s’han editat cinc CD interpretats per la Jove Banda de la FSMCV on es recull una mostra dels repertoris que han anat descobrint.


Després d’un breu descans per prendre forces, van ser Dario Giner i Rafa Tormo, qui des de fa més de 10 anys estan desenvolupant un projecte d’informatització de l’arxiu de la Societat Musical de la Llosa de Ranes qui van pendre la paraula. En primer lloc, una part estructural on Dario Giner ens parlà dels inicis del projecte, des de les primeres recerques fins que es va trobar un fil de llum amb la classificació d’obres per als arxius de les societat musicals valencianes. A partir d’ahí es va explicar un poc cadascuna de les tipologies que presenten les obres que tenim als arxius i que fan de les nostres col·leccions un element únic. A continuació, es va detallar cadascun dels camps que conformen la base de dades de l’arxiu organitzats per àrees temàtiques i també amb la innovació de la introducció de colors per fer-ho més visual.

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: