«Arriben bandes» estarà oberta al públic fins al 30/06/2013

El Museu Valencià d’Etnologia s’acosta per primera vegada al significatiu món de les societats musicals i les seves bandes, un dels elements més importants de la vida musical de València.

arriben-bandesL’objectiu d’arriben bandes és proposar una lectura que supere la vessant estrictament històrica i festiva, i present des d’una visió antropològica el paper de les bandes com marcs de trobada, socialització i convivència col · lectives.

Les bandes de música constitueixen un dels fenòmens sociològics més interessants i diferenciadors de la Comunitat Valenciana, per la seva extraordinària implantació a tot el territori i per la quantitat de recursos humans, materials i econòmics que mobilitzen. La seva presència en bona quantitat d’activitats culturals i festives fan de la banda un element molt visible en el teixit social valencià, mostrant-se en tot tipus d’actes musicals i festius (concerts, processons, cercaviles, desfilades de Moros i Cristians, falles, fogueres, etc.), de manera que en no poques ocasions es constitueix com el principal agent dinamitzador de la cultura local.

L’exposició està estructurada en sis grans àmbits.

L’assaig. Moment especialment íntim per a una banda. S’hi mostren les dificultats i l’esforç necessari per arribar a ser músic. Atributs com la disciplina, l’esforç, la cooperació, la passió, la companyia, la perseverança … També aprofundeix en la dificultat que suposa descodificar el llenguatge musical i en els anys de formació i de pràctica necessaris per aconseguir-ho.

La seu social. En aquest apartat s’exposa l’estructura organitzativa d’una societat musical: socis, educands, músics, mestres i directors conformen el teixit humà. S’exhibeixen la vida de la societat, amb fotografies, estendards, trofeus i mencions que formen part del patrimoni material i simbòlic que genera identitat per a cadascuna de les bandes.

Carrer i festa. Aquesta sala submergeix el visitant directament a l’espai públic. No hi ha festa valenciana on no aparegui en algun moment determinat una banda de música. I les manifestacions festives són moltes, i diverses: processons, moros i cristians, falles, fogueres, magdalena, fires, festes patronals … Però no només a actes festius es dediquen les bandes. Activitats més institucionals com ara certàmens, concursos, festivals, trobades, etc, també formen de la quotidianitat de les societats musicals.

Auditori. Les bandes tenen un repertori musical que va molt més enllà de les manifestacions festives. En aquest àmbit els seus organitzadors han volgut evidenciar un conjunt d’obres exquisides i oferir-li la possibilitat de gaudir d’aquestes peces compostes i executades per músics valencians. També es mostra la qualitat de molts músics que, sorgits des de les bandes, s’han convertit en professionals que treballen en formacions musicals de reconegut prestigi d’Espanya i de l’estranger.

L’instrument com joia. En aquesta sala s’ha volgut tractar part d’aquestes peces que formen els instruments. Cada instrument té uns atributs que el fan particular i diferent a la resta. Aquestes consideracions també apareixen a l’exposició. L’exposició convida els visitants a imaginar que són músics, encara que només que només sigui per uns instants. La sala conté amb uns quants instruments col · locats perquè les persones ho desitgin puguin tocar, provar, sospesar i experimentar amb un instrument determinat.

Aquesta exposició està produïda pel Museu Valencià d’Etnologia, en col · laboració amb l’Institut Valencià de la Música, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Unió Musical Espanyola, Consolat de Mar, Honsuy, FIDES i Reparació d’instruments musicals Martínez . En la producció han participat, així mateix, nombroses societats musicals de la Comunitat Valenciana i persones i entitats relacionades amb el món de les bandes de música.

Exposició Temporal:
Arriben Bandes. Les societat musicals valencianes.
SALA X del 22/11/2012 al 30/06/2013

www.museuvalenciaetnologia.org

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

A %d blogueros les gusta esto: